Veiligheidstips

Wij vinden het belangrijk dat onze sport veilig wordt beoefend. Daarom hebben wij een set veiligheidsinstructies opgesteld.

Neem les

Kan je nog niet kiten: neem voldoende lessen van een ervaren en gekwalificeerde instructeur. Beginners die nog veel in het water liggen doen er goed aan in de winter niet te varen, in verband met onderkoeling gevaar.

Materiaal

Zorg dat je materiaal in uitstekende staat is, check je materiaal regelmatig op slijtage en zorg dat je met de juiste maat kite gaat varen. Heb je niet de juiste kitemaat voor de wind, ga dan niet kiten.

Ken je materiaal goed: weet hoe je depower en je safety werkt. Kijk bijvoorbeeld filmpjes online op youtube of oefen met een ervaren kitesurfer met lichtweer op het strand. Weet hoe je een self-rescue kan doen.

Draag altijd een line cutter bij je.

Wil je extra veilig het water op, draag een waterdichte telefoon met belangrijke nummers zoals van kustwacht en lokale reddingsbrigade er in geprogrammeerd en draag (twee) elektronische flares op het lichaam.

Draag altijd goede kleding zoals wetsuit en in de winter een cap, handschoenen en schoentjes.

Hypothermie/onderkoeling is een groot gevaar. Een impact- of drijfvest is ook aanbevolen, alsmede een fluorescerend vestje. Overweeg of in jouw situatie het dragen van een helm aan je veiligheid bijdraagt.

Omstandigheden

Voor het kiten: schat omstandigheden zoals wind, golven, stroming en zonsondergang goed in en check het weerbericht.
www.windmeting.nl
www.katwijkcam.nl
www.buienradar.nl
www.windfinder.com
www.surfweer.nl

Kijk naar en vraag andere kiters wat zij van de omstandigheden vinden en luister naar hun advies. Lees de infoborden van de kitespot. Schat goed in of jouw kite-skills wel aansluiten op de omstandigheden. Vind je het te tricky: ga niet het water op.

Ga niet te ver weg van de wal, zeker in de winter en zorg dat je in het zicht blijft. Blijf alert op veranderende omstandigheden zoals wind die toeneemt, of stroming die sterker wordt. Hou jezelf in de gaten: wordt je moe of koud, of ga je teveel fouten maken; ga terug aan de wal.

Buddy

  • Voor je gaat varen: laat iemand op de wal weten dat je gaat varen en vaar met een buddy, die bij problemen kan helpen of hulp kan inroepen.
  • Hou je buddy en andere kiters in de gaten.

Regels

  • Zorg dat je de belangrijkste voorrangsregels kent. Houd in ieder geval voldoende afstand van elkaar, dan zit je elkaar niet in de weg.
  • Zorg dat je goed verzekerd bent.
  • Zwarte strandvlag= kiteverbod

Tips van de KNRM met betrekking tot nood situaties en het voorkomen hiervan:

  • Zorg dat je je naam en telefoonnummer op jouw board en kite schrijft. Gebruik hiervoor de Be Traceable sticker van de KNRM. De sticker is GRATIS aan te vragen bij de KNRM: http://www.knrm.nl/betraceable. Voorkom langdurige vermissing van je materiaal en plak de Be Traceable sticker. Zodra je materiaal is gevonden kan direct contact met je worden opgenomen. Zo heb jij je materiaal snel terug en voorkom je onnodige dure zoekacties;
  • Verlies je daadwerkelijk je materiaal en je maakt daar melding van, geef dan een duidelijke beschrijving: soort materiaal, kleur, merk, type, omvang, enz;
  • Geef de KNRM de ruimte met starten en landen van hun reddingsboot, zie het flimpje dat zij speciaal voor ons hebben gemaakt. https://youtu.be/P0lRo9kxAQU

Situatie eb, vloed en stromingen Katwijk